Algemene tips

 

Trakteren op school (en thuis)…. Snoep of kaas?

Het is voor alle kinderen een feest als er op school getrakteerd wordt. Vooral met snoep maak je vrijwel alle kinderen blij! Het is opvallend dat er op het moment weer veel op snoep wordt getrakteerd, soms krijgen de kinderen zelfs een zak vol. Wat vindt de school daarvan? Ik heb de schoolgids van mijn kinderen er maar eens op nageslagen en wat blijkt:

 

“Wij verzoeken u zeer dringend niet op snoep te trakteren!”
Ook worden enige suggesties gedaan: kaas, worst, appel, mandarijn etc.

 

Hier lijken twee uitersten: “gezond” en “ongezond” met elkaar te strijden. Ik denk dat het vooral voor de kinderen fijn is als ze vrede sluiten. Dus iets voedzaams met een beetje snoep. Combineer fruit, kaas, rozijnendoosjes, cakejes of soepstengels met bijvoorbeeld een snoepveter, een zure mat of een dropmatje.

 

Bovenstaand stukje schreef Geny ca. 12 jaar geleden en waarschijnlijk geldt dit nog steeds. Trakteren moet immers een klein feestje zijn!
Bovendien is dit ook helemaal volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum (van de site):
‘Hartig of zoet? Als er rekening wordt gehouden met de grootte van de traktatie en het moment van uitdelen, is een zoete traktatie een prima keuze. Juist hartige traktaties zoals chips, blokjes kaas of worst bevatten veel (verzadigd) vet en calorieën.’

 

Trakteren op school

Informeer bij de school (veel zal al in een brochure te vinden zijn):

  • Wat is het beleid wat betreft traktaties?
  • Is het de bedoeling dat ze ook iets meenemen voor alle overige juffen en meesters?
  • Hoeveel kinderen zitten er in de klas?
  • Op welke dag mag je kind trakteren? *
  • Zijn er ook kinderen die iets niet mogen eten? Zo ja: lees deze dieettips.

* Soms trakteren er op een dag heel veel kinderen of is er al en andere festiviteit. Misschien vindt je kind het leuker om alle aandacht te krijgen en een andere keer te trakteren. 

 

Houd bij de traktatie rekening met de leeftijd van de kinderen

  • Geef peuters geen traktatie met satéstokjes en cocktailprikkers.
  • Maak de traktatie niet te groot bij kleine kinderen. Een donut bijv. is geschikter voor een bovenbouwleerling en rozijntjes, rijstwafels en soepstengels zijn voor al leuk voor peuters en kleuters.

 

Gezond trakteren

Probeer een gezonde traktatie te maken:
Op de pagina gezonde traktaties, op de rest van de site en in Geny’s boeken staan heel veel mogelijkheden. Ook zijn er veel gezonde traktaties te bestellen in de webshop.

 

Hetzelfde trakteren

Geef ieder kind dezelfde traktatie. Als je de kinderen laat kiezen uit een traktatie is dat vervelend voor de kinderen die als laatste aan de beurt zijn. Ze zijn bang dat de traktatie die zij het liefst willen al weg is voor zij mogen pakken. Daarom zullen ze misschien van hun plaats gaan of roepen.

Kinderen vinden het wel geweldig spannend als ze niet weten wat er in de traktatie zit. Dan vinden ze het prima (of minder erg) dat ze iets anders hebben dan hun buurman. Ze hebben in ieder geval even veel kansen gehad en dat vinden kinderen (ook) heel belangrijk!


Traktatie van tevoren klaarmaken

Natuurlijk wil je de dag dat je kind gaat trakteren zo veel mogelijk klaar hebben.

  • Knutseldingen kunnen altijd lang van tevoren en moeten vaak nog gevuld worden op de dag zelf, tenzij je voor een voorverpakt zakje of pakje kiest.
  • Fruit traktaties kun je meestal de dag voordien al helemaal af hebben.*
  • Kaas traktaties in de koelkast bewaren. Als kaas gecombineerd wordt met snoep of glazuur kan het daarna niet meer of maar heel kort in de koelkast worden bewaard. Anders wordt de traktatie waterig.

* Dit geld alleen voor traktaties waarbij het fruit in tact blijft: als er niet in is geprikt en de schil er nog omheen zit. Vrijwel al Geny’s traktaties met fruit zijn geschikt om langer van tevoren te maken, want ook al besprenkel je bijv. een appel of banaan met citroensap: de traktatie wordt bruin en de kinderen vinden het dan meestal niet meer lekker. 

 

Traktatie vervoeren

Bedenk van tevoren hoe je de traktatie gaat vervoeren. Misschien is wel mogelijk om de traktatie op school af te maken of deze lastig is om te vervoeren.